Facings

Facings

'Wat ik persoonlijk een steeds modernere ontwikkeling vind, is orthodontie in combinatie met facings. Want wat gebeurt er, of je nou als kind een beugel gehad hebt of niet, naarmate we ouder worden, verschuiven onze tanden...bij de één meer dan de ander. En gedurende die verschuiving slijten de tanden, eigenlijk net zoals het slijten van een schoenzool.'

'Op het moment dat ze slijten, wordt het glazuur dunner en worden de tanden geler. Dit is de tendens naar ouder worden. Op een gegeven moment denken we dan, dit vind ik niet meer zo heel mooi. Stond een scheef tandje met nul rimpels vroeger nog charmant, nu met rimpels krijg je meer behoefte aan een perfectere mond, want je wilt balans.

Wanneer je voor rechtere tanden kiest, is behouden orthodontie om het recht te zetten heel leuk, maar dan vallen de scheve tanden opeens niet meer op maar juist de tand die versleten is. En deze wil je dan vervolgens iets herstellen, naar een perfectere vorm, naar witter en mooier. Ik vind composiet herstel heel behouden, want nog steeds voor composiet hoef je nul af te slijpen (en voor porselein in de meeste gevallen wel).

Porselein is redelijk kostbaar, dus als je gewoon heel snel een natuurgetrouw herstel wilt laten doen, kies dan voor behouden orthodontie. Bijvoorbeeld zo'n onderfront rechtzetten: dan doe je behouden orthodontie m.b.v. esthetische beugels (witte slotjes en witte draden). En daarna als je het recht hebt gezet, werk je het bij met composiet facings in een wat lichtere nuance, en heb je opeens een stralende lach. Na die orthodontie zou je ze ook nog even kunnen laten bleken om de basiskleur op te frissen.

De eerste tekenen van ouder worden is dat we rimpels krijgen en onze tanden geler worden. En grijze haren is ook nog zoiets. Rimpels daar kun je eigenlijk vrij weinig aan doen, tanden daarentegen kunnen we op een hele natuurlijke manier herstellen. Als het mooi gedaan is, ziet men niet dat er iets aan de tanden gedaan is. Porseleinen facings zijn zoals gezegd vrij kostbaar, composiet is al snel 1/3 goedkoper, en je kan composiet facings bijwerken, dit kan snel. En porseleinen facings kan je altijd erna nog doen.

Facings staan eigenlijk voor het herstel van vorm (slijtage) en kleur. Composiet facing zijn dus nul invasief, want als het je niet aanstaat, dan is het heel snel weer te verwijderen (dus heel biologisch). Wij doen het onder de microscoop en we kunnen het er ook weer afhalen.

Weet je wat het mooie is...de kosten zijn vrij laag, de huidige composiet facings bouwen wij ook gewoon in 6-12 kleuren op en de composiet facings die wij hebben, zijn bijna te vergelijken met porselein. Het is heel esthetisch en heel natuurlijk. En...hoe minder je opbouwt, hoe natuurlijker het eruit ziet.

Composiet facings is iets wat binnen een paar uur inclusief boetseren, afwerken en polijsten, klaar kan zijn. Gewoon binnen 1 dag een paar uur. Porselein is iets waar je minimaal 2-3 keer voor bij ons langs moet komen. Dan ben je tussen de 4 en 6 weken bezig. Een sneller traject gaat nog steeds ten koste van kwaliteit en schoonheid.

Wij concurreren niet op snelheid, wij willen enkel kwaliteit voor onze patiënt. In de tandheelkunde zijn heel veel mensen, die dan aanbieden 'dat doe ik wel even binnen een half uur'. En er zijn toch wel veel mensen die dit willen geloven. Kijk, mensen komen hier niet voor hun plezier, ze gaan ook niet met plezier naar de tandarts. En op het moment, dat je het aan kunt bieden dat je het binnen een half uur kunt doen, of eventjes gauw tussendoor, dan willen sommige mensen dat nog wel eens geloven. Als je bereikt, wat wij weten te bereiken met facings, dan zijn mensen altijd blij, al hebben ze vijf uur in de stoel gelegen.

Je kunt geen perfectie bereiken, zonder aan bepaalde wetmatigheden te voldoen. dus dan gaat er gewoon een minimum tijd in zitten.

Alle technische details willen mensen eigenlijk helemaal niet weten, wij moeten gewoon zorgen dat het heel goed is.

Als je echt iets moois wilt maken, moet je iets natuurlijks maken. Een tand bestaat uit vreselijk veel kleuren, dus in hoe meer lagen je iets opbouwt...Ik kan heel makkelijk in een half uur een facing maken, misschien wel binnen 20 minuten...dat kan ik, absoluut. Maar dan is 'ie 1 kleur. Begrijp je?

Dan ziet het eruit als een deksel. Maar je wilt geen deksel in je mond. Dus als je iets natuurlijks wit doen, dan moet je dat gewoon in heel veel kleuren, in verschillende transparantie-niveaus, en lettend op doorschijnendheid en weerkaatsings-coefficiënt opbouwen, want dan ziet het er gewoon heel natuurlijk uit. Ik kan het vrij snel, vanwege heel veel ervaring.

Wil je ook een Hollywood smile, die er ook nog eens heel natuurlijk uitziet?

Waarom zou je niet kunnen experimenteren met tanden die bij je staan. Er is op dit moment een verandering aan de gang. Mensen weten steeds beter wat ze mooi vinden en wat ze willen. Composiet facings kun je vergelijken met een maatpak of een maatjurk. Ik kan zeggen, dit is ongeveer waar we naartoe willen, maar laten we een passende oplossing gaan doen.

Wil je tanden waarvan mensen niet zien dat er iets aan gebeurd is, wil je een scheef tandje ertussen, ietsje schever maar wel witter? Stralender, jonger? Ok doen we, kijk in de spiegel, nee weet je wat, doe daar nog wat af, doe daar nog wat bij, dat kan. Dat zijn facings.'

 

Olga Iankovitch